Alt det, du kan lave med fisk

For mange er fisk det, du får til en forret. Det eller skaldyr, for det er blevet næsten en standard både hjemme, og når du er ude at spise. Samtidig kan ingen forestille sig et dansk frokostbord uden masser af forskellige slags fisk. Det hører sig til den kolde del af frokostbordet, hvor især havets sølv, silden, har en hovedrolle.

Lav dine sild selv

Er du en ivrig fisker, så er sild, når de er i sæson nogle gange en fisk, du kan trække overraskende mange i land af. Selvom det for mange er et hårdt arbejde at skulle rense dem alle, så er det resultat, du får ud af det så givende og velsmagende, og det er det hele værd.

Alle sild skal renses, hovedet skal skæres af, og de skal have knækket ryggen. Derefter skal de ligge i salt i en rum tid, hvorefter de skal udvandes, så du kan tilberede hvide og røde sild med din egen krydderblanding.

Heldigvis er sild i sæson om efteråret, og du kan derfor fange og tilberede sild, så du kan lave dine egne sild til en julefrokost. Det er mere tidskrævende, end det er svært, men resultatet er hele arbejdet værd.

Fiskefrikadeller og alt det andet

Der er mange retter med fisk, der ikke er så tidskrævende, eller kræver, du har rigtig mange af den samme slags fisk. En klassiker her til lands er bestemt også fiskefrikadeller. Du kan nemt købe færdig fars eller lav den selv alt efter, hvad du foretrækker. Mange vælger at købe farsen, fordi det er lettere, men her kan du stadig give den dit eget præge ved at tilsætte nogle krydderurter eller andet, så du får en smag, der er mere unik.

Inspiration til lette fiskeretter og dem, der er mere besværlige, er der mange kokke, der gerne giver fra sig af deres viden.

I virkeligheden handler det om at prøve at erstatte bøffen eller koteletten med et stykke fisk. Gerne en til to gange om ugen. Da fisk er lige så spændende og alsidigt, så er det faktisk ingen sag, og der kan laves både varme og kolde retter med fisk, der er mindst lige så lækre, som dem med kød.

Ellers kan du altid spørge i den lokale fiskehandel. De ved, hvad der er i sæson, og de kan på samme måde som din slagter give ode råd og ideer til opskrifter, du kan prøve.