Kvotekonger

I Danmark er der kvoter på, hvor mange fisk af hver slags, der må fanges og hvornår. Det sætter nogle begrænsninger for alle erhvervsfiskerne, og det er mere besværligt for dem, for der er nogle ganske få, der sidder på langt de fleste kvoter, der er til rådighed.

De har det mundrette navn kvotekonger, og de sidder på tre ud af fire industrikvoter, hvilket kan gøre livet mere end almindeligt surt for de øvrige fiskere derude. Mange har været nødt til at gå i land, noget der ikke passer til mennesker, der normalt tilbringer deres arbejdsliv til havs.

Hvert fartøj har sin egen kvote. Vil du have flere kvoter og dermed muligheden for at fange flere fisk, så skal du opkøbe de andres kuttere og efterfølgende ansætte fiskere til at fange fisk for dig. Det er også muligt at leje de andres kvoter.

Det er der nogen, der har haft mulighed for at udnytte, og de sidder derfor med mange og store kvoter, hvor andre har ganske lidt. Det er de frie markedskræfter, der styrer her, men det har vist sig at få en noget anden effekt, end det oprindeligt har været tilsigtet.

Det handler om, at fiskerettighederne skulle fordeles til private fiskere, men endte med, at få tjener så rigeligt, mens mange har fået mere end svært ved at få til dagen og vejen.

Det skaber oversigter og konflikter i dansk politik

Det er samtidig nyheder, som mange medier følger tæt. Der er en konstant dækning af en historie, der bliver ved med at udvikle sig, selvom politikerne er gået i gang med at ændre reglerne.

Det har kostet en minister et af sine ansvarsområder, men dog ikke selve ministerposten. Samtidig er også statsministeren kommet i søgelyset, da flere og flere peger på, at der er et nært forhold mellem ham og kvotekongerne.

Alt om fisk og fiskeri kan besvares af os gennem vores kontaktformular.

Sæt madding på krogen