Fisk er sundt og bidrager med omega-3

De nye kostråd fortæller os, at vi bør spise mindre kød og mere fisk og bælgfrugter i stedet. Det er der en helt særlig grund til.

Både fisk og skaldyr er godt for vores sundhed. De bidrager med proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, såsom D-vitamin, jod og selen, som vores krop har brug for. Særligt fede fisk anbefales, da de indeholder essentielle omega-3-fedtsyrer og D-vitamin.

Det anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram bør være fed fisk. Alle typer fisk og skaldyr tæller med – også fiskepålæg.

Fisk er faktisk den vigtigste kilde til omega-3, og gode kilder er eksempelvis makrel, laks og sild. Vegetabilske kilder, såsom hørfrø, valnødder og rapsolie, kan dog også bidrage med dette næringsstof, og det kan også fås som kosttilskud.

Omega-3-fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, og de er en del af vigtige processer i kroppen. De er blandt andet med til at reducere blodtrykket og koncentrationen af triglycerider. De er også en god allieret mod inflammation, blodpropper og forstyrrelser i hjerterytmen, og generelt er der en reduceret risiko for at lide af hjerte-kar-sygdomme, hvis mættede fedtsyrer erstattes af flerumættede fedtsyrer.

Det er en god idé at variere typerne af fisk, man spiser, så man får en variation af de forskellige næringsstoffer og undgår et for stort indtag af tungmetallet kviksølv. Kviksølv ophobes i større fisk gennem fødekæden, og bestemte vilde arter kan derfor have et højt indhold – for eksempel store tun.

Ydermere kan man som forbruger gøre en kæmpe forskel i henhold til belastningen af klimaet, når man vælger MSC-mærkede fisk. Dette er et mærke, der garanterer bæredygtighed. Man kan med fordel også gå efter produkter med nøglehulsmærket, der hjælper forbrugere med at navigere efter sundere produkter, der overholder visse krav i henhold til mængden af fedt, salt, sukker, kostfibre og fuldkorn.

Slutteligt er fisk fyldt med smag, og det kan tilberedes på utallige måder. Der er forskellige fisk i hver sæson, og de kan derfor indgå i retter året rundt.